• 22 آذر 1403

اصول خالص‌سازی پروتئین‌ها

اصول خالص‌سازی پروتئین‌ها

اصول خالص‌سازی پروتئین‌ها

کتاب اصول خالص‌سازی پروتئین‌ها تالیف دکتر محمد‌علی فرامرزی، دکتر سمیه ایمان‌پرست و دکتر سمیه مجتبوی سال 1400 منتشر شد.

اصول خالص‌سازی پروتئین‌ها

پروتئینها و آنزیم‌ها از مهمترین درشت¬مولکولهای زیستی هستند که در تمامی موجودات زنده نقش‌های اساسی ساختاری و عملکردی دارند. علاوه براین، امروزه پروتئینها در بسیاری از صنایع شیمیایی، دارویی، پزشکی، غذایی و مواد شوینده مورد توجه ویژه ای قرارگرفته‌اند. در دهه‌های اخیر، به موازات کشف و بررسی سیستماتیک، توسعه تکنیکهای جداسازی و خالص‌سازی پروتئین‌ها به عنوان پیش نیاز اصلی بسیاری از پیشرفت‌ها در علوم زیستی و بیوتکنولوژی درنظرگرفته شده است. خالص‌سازی پروتئینها شامل روندهایی است که جهت جداسازی یک پروتئین مشخص از مخلوط‌های پیچیده حاوی انواع بسیارمتنوعی از ترکیبات آلی انجام می شود و در توصیف عملکرد، ساختار و اتصالات مولکولی آن‌ها بسیار حیاتی است. بیشتر دستورالعمل‌های موجود در جهت دستیابی به سطح خلوص مطلوب به بیش از یک مرحله خالص‌سازی نیاز دارند. استراتژیهای خالص‌سازی سه مرحله‌ای شامل مراحل اولیه، میانی و نهایی می‌باشد.
پروتئین‌ها به عنوان اجزای جدایی‌ناپذیر همه سلول‌های زنده، مسئول انجام بسیاری از واکنش‌ها و اعمال حیاتی آن‌ها هستن و نقش‌های متنوعی از تشکیل پروتئین‌های انقباضی عضلات تا ساختن برخی از هورمون‌ها، آنزیم‌ها، آنتی بادی‌ها و غیره دارند. اگرچه از نظر زیستی، پروتئین‌ها از عناصر اصلی سازنده موجودات زنده بشمار می‌روند، اما امروزه اهمیت قابل توجهی در بسیاری از صنایع از جمله صنایع شیمیایی، دارویی، پزشکی، غذایی، شوینده ها پیدا کرده‌اند و در سال‌های آینده بیش از پیش شاهد کاربرد‌های بسیار متنوع و گسترده این درشت مولکول‌های زیستی در عرصه‌های مختلف زندگی روزمره بشر خواهیم بود.

 

کلمات کلیدی