• 02 آذر 1403

مفاهیم پرتودرمانی با شدت تعدیل یافته

مفاهیم پرتودرمانی با شدت تعدیل یافته

مفاهیم پرتودرمانی با شدت تعدیل یافته

کتاب مفاهیم پرتودرمانی با شدت تعدیل یافته با موضوع پرتونگاری تالیف کاوه شیرانی تک آبی، نوشین بنایی رضاییه، حسن علی ندایی سال 1395 منتشر شد.

مفاهیم پرتودرمانی با شدت تعدیل یافته

پرتو درمانی یا رادیوتراپی اندکی بعد از کشف پرتو ایکس توسط فیزیک دان نامی آلمان ولیام رونگتن درسال 1895، پای به عرصه وجود گذاشته و به سرعت در حال طی نمودن مسیر پیشرفت و تکامل خویش است.امروزه شیوهای جدید پرتو درمانی تطبیقی سه بعدی نظیر پرتو درمانی با شدت تعدیل یافته یا IMRT، IGRT و پرتو درمانی با ذرات سنگینی چون پروتون و کربن (هادرون تراپی) به صورت گسترده ایی جهت درمان بیماران مورد استفاده قرار میگیرند. در این میان، IMRT به عنوان یکی از فراگیرترین این شیوهای درمانی از اهمیت بسزایی در مبحث درمان بیماران سرطانی نیازمند به پرتو درمانی، برخوردار است. IMRT، از سال 1998 میلادی و بصورت كلینیكی در تعداد معدودی از مراكز درمانی در دنیا مورد استفاده قرار می گرفته که با پیشرفت دستگاه ها ، فن آوریهای نوین نرم افزاری و سخت افزاری، امروزه اكثر درمان های رادیوتراپی در بیشتر مراكز دنیا با استفاده از این روش انجام می پذیرد.
بنابراین، آگاهی ، درک و دریافت از سازوکار این روش درمانی جدید از اهمیت دو چندان برخوردار است. به طور کلی، در پرتو درمانی با شدت تعدیل یافته، تعدیل شدت یک میدان تابشی با تکیه بر مفاهیم و ساز و کار ساده ایی صورت میگیرد. تبدیل این مفاهیم ساده و بنیادی به ابزارهای درمانی مناسب، مورد وثوق و قابل استفاده در درمان بیماران، به الگوریتم های قدرتمند رایانه ایی و تجهیزات الکترونیکی بسیار پیشرفته ایی نیازمند است تا بتوان به کمک آنها بستر این نوع از درمانهای پیشرفته را فراهم آورد. ناگفته پیداست که نحوه طراحی و تولید نرم افزارهای درمانی و تجهیزات الکترونیکی مورد استفاده در این روش پرتو درمانی تا چه میزان سخت و طاقت فرساست.
در کتاب پیش رو پس از بررسی روند و سیر تکاملی رادیوتراپی ( فصل اول)، کوشش گردیده است تا مفاهیم پرتو درمانی با شدت تعدیل یافته، سازوکار تعدیل شدت پرتوها و نیز ریاضیات حاکم بر آن به تفصیل والبته با زبانی ساده ( فصل دوم) شرح داده شود. بعد از توضیحات مربوط به مفاهیم بنیادی، روشهای گوناگون IMRT ( فصل سوم) توضیح داده شده اند. در فصل چهارم اصول مورد نیاز مربوط به کنترل کیفیت توزیع دوز و همچنین دوزیمتری مورد بررسی قرار گرفته شده است و در پایان به مقایسه نتایج درمانی و کلینیکی به دست آمده میان دو روش پرتو درمانی با شدت تعدیل یافته و پرتو درمانی سه بعدی تطبیقی (3D CRT) در انواع مختلف سرطان، پرداخته شده است.
کتاب حاضر اولین مرجع فارسی در زمینه پرتو درمانی شدت تعدیل یافته است و بر این اساس عاری از خطا و کمبودی نیست و بنابراین هرگونه نقد و پیشنهاد موجب شادمانی مولفین گشته و باعث بارور گشتن این اثر و اعتلای بیش از پیش آن میشود.

کلمات کلیدی
مدیر سیستم
تهیه کننده:

مدیر سیستم